Duurzame, verantwoorde mode suf? Nee, niet meer!

Wat ooit heel suf was, wordt momenteel weer hip. We zien het aan Vespa scooters, running sneakers, maar ook aan bijvoorbeeld de opkomst van bewust en gezond eten en het dragen van verantwoorde kleding.

ohmyfashi

Waarom verantwoorde mode?

Er zijn meerdere redenen om verantwoorde mode te dragen. De belangrijkste redenen zijn het milieu en de onethische kledingindustrie. We hebben allemaal nog vers in het geheugen hoe de kledingfabriek in Bangladesh in april 2013 instortte. Daarbij kwamen ruim 1100 fabrieksarbeiders om. Steeds meer mensen beseffen dat de productie van verantwoorde mode voornamelijk afhangt van de vraag ernaar. Om die reden zien we ook steeds vaker bekende, grote kledingmerken overstappen op duurzame productie. Het suffe, degelijke imago van duurzame mode lijkt daarmee te verdwijnen.

Wanneer is mode duurzaam en verantwoord?

Het gevaar van de toenemende populariteit van duurzame mode is dat ook meer merken zullen pretenderen duurzaam en “fair trade” te zijn, zonder dat ook daadwerkelijk te zijn. Mode is duurzaam omdat het gemaakt wordt van bijvoorbeeld Bamboe, maar kan ook duurzaam zijn door de wijze van productie. Er bestaan kledingkeurmerken die zich speciaal richten op de arbeidsomstandigheden waaronder kleding geproduceerd wordt. De Fair Wear Foundation is zo’n keurmerk. En Max Havelaar, ook bekend van onder andere chocolade en koffie, let op eerlijke prijzen voor de producenten van katoen. Een keurmerk als GOTS (Global Organic Textile Standard) controleert een bedrijf op dat gedeelte uit het productieproces waar de certificering voor moet gelden.

Alle keurmerken op een rij

ISO14000: bekende set met regels en methodes voor een bedrijf om duurzamer te worden. ISO staat voor International Organization for Standardization.
Max Havelaar: Max Havelaar is een organisatie die ervoor zorgt dat producenten van belangrijke grondstoffen eerlijk voor hen werk en handel worden beloond. Dat geldt voor koffiebonen, maar ook voor bijvoorbeeld wol en katoen.
FairWear: De Fair Wear Foundation is opgericht door een aantal verschillende bedrijven die met fair trade kleding werken. Het doel van de FairWearFoundation is om de werkomstandigheden van kledingarbeiders te verbeteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


6 − = vier

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>